„F”, mint fehér falak, fa ablakok

Megszépül, megújul energetikailag az általános iskola Köztársaság utcai épülete

Április 1-jén jelentették be, de nem tréfa: a közeljövőben külsőleg teljesen megújul a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „F” épülete.

A felújítás pályázati úton valósul meg, a tulajdonos, az iskolát működtető Zirc Városi Önkormányzat 145 790 691 forint összegű támogatást nyert a KEOP-5.5.0/B/12-2013-0327 kódjelű, az „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” című projekt keretében, melyhez tizenöt százalékos önrésszel járul hozzá.
Teljes külső felújítás történik meg, a lapostetőre több mint száz elemből álló napelemes rendszer kerül elhelyezésre, amely az épület elektromos energia-igényét fogja kielégíteni. Korszerűsödik a fűtési rendszer és a világítás, lecserélik a nyílászárókat – ismertette a beruházás műszaki tartalmát Lingl Zoltán iskolaigazgató. Reményét fejezte ki, hogy az „első kapavágásokat” már a nyáron meg lehet tenni. Ha pedig az utolsó kapavágás is megtörténik, egy törtfehér falú épület fog elénk tárulni sötétbarna, faszerkezetű ablakokkal – tudtuk meg. A diákoknak nem lesz rendkívüli szünet, az iskolaigazgató biztosított mindenkit, hogy az oktatás zavartalanul tud működni a kivitelezési munkálatok mellett.
Az épület 1981-ben épült, és ennyire átfogó, jelentős mértékű felújítás nem történt rajta az elmúlt 33 év alatt – mondta el Ottó Péter polgármester. Az ábécé betűi között tallózva kiemelte, hogy az „F” épület E energetikai besorolásúból A+ kategóriássá válik, ami azt jelenti, hogy évente öt-hat millió forint energiaköltség takarítható meg a működtető számára. Hangsúlyozta, hogy a pályázathoz szükséges közel 26 millió forintos önrész előteremtését megkönnyíti az önkormányzati adósságállomány állam általi átvállalása, amely éves szinten 40 millió forintos törlesztési kötelezettségétől szabadította meg a várost.                  
A városvezető és az iskolaigazgató is örömét fejezte ki, hogy az előző ciklusban az épület fejlesztésére benyújtott és forráshiány miatt elutasított pályázatokat követően most eredményesen szerepeltek. Köszönetet mondtak a pályázat elkészítésében, sikerében közreműködőknek, s a támogató szervezetnek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatóságának.

Az épület úgy ért meg „krisztusi kort”, hogy jelentősebb fejlesztés nem ment végbe rajta. Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán igazgató osztálytársak voltak, hatodiktól e falak között diákoskodtak


Az általános iskola „F” épületében 260 diák tanul, közülük 38-an járnak be 13 környékbeli településről. A fejlesztés tehát nem csak a várost, hanem a térséget is érinti

Kelemen Gábor
www.zirc.hu