Mézes-vajas kenyér reggelire

Kép-újság, 163. szám 2014. november 24.

 

Mézes-vajas kenyér reggelire

 

 

A Magas-Bakonyi Méhész Egyesület az országos szinten meghirdetett MÉZES-REGGELI akcióhoz csatlakozva a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 270 alsó tagozatos diákjának ajánlott fel mézkóstolási lehetőséget mézes-vajas kenyér kínálatával. 
 
Az iskolások november 21-én, pénteken reggel, az első nagyszünetben fogyasztották el a konyhai személyzet által feltálalt finomságot. Repetát sok kisgyerek kért, és nagyon ízlett a tanulóknak ez a tízórai. Az akció teljes költségét a méhészek vállalták.
 
A mézes-vajas kenyér elfogyasztása közben Illés Ferenc, az egyesület alapító elnöke, nyugalmazott múzeumigazgató, - az iskola volt pedagógusa - tartott rövid előadást a gyermekeknek. A méhek nektárgyűjtési szorgalmára, a virágok megporzásának hasznosságára hívta fel a figyelmet, és szólt a méhszúrás mérsékelt veszélyéről is: méhész fejvédőt viselt, az üvegben pedig facéliamézet hozott magával, amely az egyik nagyon kedveltkellemes ízű ésillatú mézfajta.

 

 

Megtudtuk, hogy a méz nagyon fontos emberi táplálék, erősíti a szervezet ellenálló képességét, az immunrendszert, sokféle vitamin és nyomelem van benne, cukortartalma egyszerű szőlőcukor, amikönnyen emészthető és egészséges. Ennek ellenére Magyarországon nagyon kicsi az egy főre jutó mézfogyasztás. Pár évvel ezelőtt csak 47-50 dekagramm volt évenként, de a méhészek népszerűsítő előadásainak, bemutatóinak köszönhetően ez a mennyiség mára 70-72 dekagrammra emelkedett.   
 
Néhány további statisztikai adatot is megismertünk az előadás során, így például azt, hogy Magyarországon egy és egymillió egyszázezer közöttire tehető a méhcsaládok száma, és közel húszezer méhészet működik idehaza. Egy átlagos évben termelt mézmennyiség – melynek fele akácméz – 22-24 ezer tonna, és hazánk az Európai Unió méztermésének tíz százalékát adja. A diákok ismertető kiadványt is kaptak a mézről.  
 
Illés Ferenc végül köszönetét fejezte ki Bácsiné Nyiri Éva igazgató-helyettes asszonynak és az iskola közreműködő munkatársainak, hogyaz ügyiránti szeretettel, példásan megszervezték diákjaiknak a MÉZES-REGGELIT.

Kelemen Gábor

www.zirc.hu