Kép-újság: "Új iskolából" jelentkezünk

Kedves Mindenki! A Művelődési Házból jelentkezünk. Iskolánkban éppen nagy munka folyik, ezért most a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési és Stúdió KB Alkotmány utcai telephelyén folytatjuk a tanulmányainkat. Köszönjük, jól érezzük magunkat!

A farsangi ünnepkörben vagyunk, így akár azt is hihetnénk, hogy iskolának öltözött a Művelődési Ház. Valójában nem erről van szó, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „F” épületének energetikai korszerűsítése miatt az alsó tagozat négy osztálya ideiglenesen elköltözött. A német nemzetiségi első osztályt látogattuk meg, akik otthonosan berendezkedtek a volt MHSZ épület emeletén.   
 
– Jól érezzük magunkat ebben a családias légkörben. Az intézmény vezetői és munkatársai teljesen kiszolgálnak bennünket, szinte lesik a kívánságainkat. A szülők nagyon sokat segítettek a berendezkedésnél, zökkenőmentesen ment minden – meséli Wittmann Antalné tanító, aki Szélesné Futó Friderika pedagógiai asszisztenssel együtt nagyon szívélyesen fogad, keksszel, süteménnyel kínál. Pedig elkéstem az iskolából, a tízórai szünetre érkeztem meg. Mentségemre legyen mondva, hogy már öregdiák vagyok.
 
Megtudjuk, hogy a gyerekeknek – németes osztály lévén – minden nap délután kettőig van órájuk. A huszonhét tanulóból majdnem mindenki napközis, ők a házi feladatukat is itt írják meg. Ebédezni sem kell messze menniük, az Önkormányzati Konyha élelmezésvezetője partner volt abban, hogy a Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégiumban lévő konyhát vehessék igénybe a déli étkezésnél. Nagyon kényelmes, nyugodt, csendes körülmények között várják őket, megterítenek nekik.
 
A tízórai-teríték viszont éppen lekerül a padokról, már csak a desszert van hátra. A tanítónő körbekínálja a macskanyelvet, amit hozott a gyerekeknek, aztán megszólal a képzeletbeli csengő. Matekkal kezdték a napot, magyarral folytatják.

A térválasztó paravánokon papírból készült jelmezek, álarcok idézik a farsangi hangulatot, rajzok teszik színesebbé az osztálytermet. Nyílnak a könyvek, kérdő, majd óhajtó mondatokat gyakorolnak a kisdiákok. „Ó, de jó lenne, ha lenne az osztálynak számítógépe!” – hangzik el az egyik gyermek szájából a példamondat. Ez a kívánság most nem biztos, hogy teljesül, az interaktív táblát nélkülözniük kell, de egyébként semmiben nem szenvednek hiányt. Május közepén pedig várhatóan visszatérhetnek a külsőleg megszépülő, energetikai szempontból megújuló iskolaépületbe...

Kelemen Gábor
www.zirc.hu