Felszabadul bennük az alkotói bátorság

A Budai várban állítják ki a rajzaikat, országos megmérettetésre készülnek, egyre különfélébb tárgyakat készítenek – a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Köztársaság utcai épületében.

– Óriási örömmel jöttem Zircre, hiszen az elmúlt évek során itt mindig csodálatos kiállításokat láthattunk – kezdte gondolatait Baranyai Zoltánné, a badacsonytomaji székhelyű Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Megdicsérte a gyerekeket, akik váratlan látogatásai idején is mindig fegyelmezetten, kitartóan, szorgalmasan dolgoznak a rajzteremben, és kiemelte Gurobi Bernadett művészeti vezető munkáját.
 
Amíg az „F” épület falait kívülről szépítik a munkások, odabent a gyerekek varázslatos világot teremtettek. A családias hangulatú megnyitón zsúfolásig megtelt az iskola emeleti aulája.


Baranyai Zoltánné szakmai értékelése. A szemközti falon látható rajzok eredetijét a Budai vár történelmi múzeumában állítják ki


A vidám hatást keltő alkotások az igazgatónő szerint egyértelműen azt sugallják, hogy a diákok jól érzik magukat a művészetoktatás során. – Nem csak egyszerű ceruzarajzok és vízfestmények készülnek. A gyerekek nagyon jól tudják ötvözni a grafikai eszközöket a festészeti eszközökkel, és ezeket úgy helyezik egymás mellé, hogy azok felerősítsék egymás hatását – mondta Baranyai Zoltánné, majd részletesen elemezte a kiállított munkákat. A legkisebb korosztálynál – az óvodásoknál és az első-második osztályosoknál – azt emelte ki, hogy nagyon jól tudnak bánni az adott felülettel, tökéletesen megkomponálják színekkel, formákkal, van mondanivalójuk a képeknek.

Hangsúlyozta, a művészeti oktatás elsődleges célja, hogy a gyerekekben felszabadítsák az alkotói bátorságot, és ez itt helyben magas színvonalon valósul meg. Terveik között szerepel, hogy a rajzokból egy kiadványt készítsenek, felmerült a mesekönyv, naptár, vagy akár egy várost bemutató turisztikai kalauz gondolata. A Szentesi Országos Képzőművészeti Versenyre készült anyag is bemutatásra került, amely kimondottan az épített környezetről szól.

Az iskola nemcsak a képzőművészetre helyezi a hangsúlyt, hanem a tárgyalkotásra, az iparművészetre is. A gyerekek elsajátították a szitázás, textilnyomás ismérveit, képesek arra, hogy a lakáskultúrába illeszkedő tárgyakat, egyedi termékeket készítsenek – hangzott el. A rajzok mellett terítőket, táskákat, bőr- és papírműves alkotásokat, könyvkötészeti műveket láthatunk, és megcsodálhatjuk azt is, hogyan lehet egyszerű dróthuzalból gyermekkézzel szép kis ékszereket készíteni.
 
Baranyai Zoltánné végül kiváló eredményekről számolt be a hallgatóságnak. A Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci kisdiákjai közül tizenhárom gyermek – Kovács Blanka, Horák Ágnes, Gfellner Laura, Kovács Laura, Bittmann Boglárka, Lajtafalvi Eszter, Pölöskei Mercédesz, Szabó Jázmin, Hamvasi Gréta, Schlenker Nikolett, Bittmann Panna, Vigh Emma Klára és Kovács Luca – bejutott a bőrtárgy-készítő, textil és kézműves verseny százfős országos döntőjébe. Az igazgatónő érzékeltetésként elmondta: 380 alapfokú képzőművészeti iskola van Magyarországon, amelyekbe több tízezer növendék jár. Hozzátette, a tanárnő és a diákok a szombati szabadnapjaikat is feláldozták a kiváló eredmény elérése érdekében, és ezért a szülőknek is köszönetét fejezi ki.
 
Az országos képzőművészeti versenyre szintén tizenhárom fő pályázata került be: Farsang Brigitta, Hajba-Spanberger Hanna, Horváth Melitta, Párkányi Petra, Tamási Hanna, Fazekas Ármin, György Anna, Hajba-Spanberger Máté, Horváth Júlia, Kertész Dániel, Kovács Kata, Pej Szabina és Pintér Evelin. Az ő döntőbe jutásuk a későbbiekben dől el. Megtudtuk azt is, hogy nagyon sok további pályázaton vesznek részt a kisdiákok. Baranyai Zoltánné az intézmény legeredményesebb feladat-ellátási helyének nevezte Zircet, és megköszönte a városnak a művészeti oktatás biztosítását.  
 
Lingl Zoltán, a képzésnek és a tárlatnak helyet adó Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója kiemelte a két iskola remek együttműködését, köszönetet mondott a diákoknak alkotásaikért és a szülőknek a támogatásért, végül virággal köszöntötte az igazgatónőt és a helyi művészeti vezetőt.
 
A kiállítás a felújítási munkálatok miatt csak ezen a héten látogatható.

Kelemen Gábor
www.zirc.hu