A futball nem ismer határokat

Iskolák között alakulnak Zirc újabb erdélyi kapcsolatai.

A sport jelentette élményen túl a határon túli kapcsolatok erősítését is szolgálta a közelmúltban Sepsiszentgyörgyön lezajlott teremlabdarúgó-torna, melyen nyolc helyi iskola csapata mellett a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola is részt vett.

– A történet májusra nyúlik vissza, amikor Erdélyben kirándultunk az iskolával a „Határtalanul” program keretében. Az erdélyi és a zirci gyerekek ekkor fociztak egymással, amit elmeséltem egy kedves barátomnak „kis falum”, Kökösön tett látogatásom alkalmával. Erre megkérdezte, hogy nem lenne-e kedvünk elmenni Sepsibe, szerveznének egy teremtornát, ha elfogadjuk a meghívást – meséli az előzményeket Burján István pedagógus, aki örömmel fogadta barátja invitálását, és miután támogatókra lelt itthon, megkezdte az út szervezését.
 
Kökös testvértelepülése, Olaszfalu község önkormányzata a kisbuszt első szóra, örömmel biztosította, Zirc városa pedig ajándéktárgyakat küldött az erdélyieknek. A héttagú futballcsapat két kísérővel, Detre Miklóssal és Burján Istvánnal utazott Székelyföldre. Kökösön szálltak meg, ahol hallatlan vendégszeretetben volt részük, a tornára pedig Sepsiszentgyörgyön, a Berde Áron Általános Iskolában került sor.


Iskolánk csapata Burján István felkészítő tanárral. Balról: Piedl Erik, Hoffer Dávid, Somogyi Gergő, Helt Gergő, Detre Csongor, Batkhuyag Tenger, Hegyi Bendegúz (Fotó: Detre Miklós)

A mezőnyt háromtagú csoportokra osztották a szervezők, ahonnan az első helyezettek és a legjobb második jutott tovább. A zirciek magabiztosan nyerték meg a csoportjukat, majd az elődöntőt is, így döntőbe kerültek, ahol az Ady Endre Általános Iskola csapatával találkoztak. A rendes játékidő nem hozott döntést – 1:1-re álltak a felek –, végül hetes-rúgásokkal dőlt el a mérkőzés az erdélyi iskola javára. A zirciek sem búslakodhattak, hiszen a második helyért járó kupa és oklevél mellett egy különdíjat is hazahozhattak: Hoffer Dávid hét találattal a torna gólkirálya lett.

A teremtorna köré tartalmas kulturális programot szerveztek a zirci iskolásoknak. A versenynek helyet adó településen a vártemplomot nézték meg, Kökösön meglátogatták az iskolát, barátkoztak az ottani gyerekekkel, majd egy barátságos mérkőzést játszottak a helyi csapattal. Megtekintették a Székely Vágta helyszínét, elutaztak Kézdivásárhelyre, majd Csomakőrösre, ahol az atya Kőrösi Csoma Sándor életéről mesélt és a múzeumban tartott tárlatvezetést a csoportnak. Dózsa György szülőfalujába is ellátogattak. Részesei lehettek egy különleges élménynek is, Székelyföld határain az autonómia jegyében lármafákat gyújtottak meg az emberek. – Az egyik gyermekünk, Detre Csongor még szavalt is az eseményen, Wass Albert „Üzenet haza” című versét. Hatszáz ember tapsolta meg, könnyes arcokat is láttam a közönség soraiban – meséli Burján István a felemelő pillanatokat.
 
Az irodalmi perceket követően még egy szó erejéig visszatérünk a focipályára: a pedagógus elmondja, mindenképpen szeretnék tartani a kapcsolatot az erdélyiekkel, és visszahívni őket városunkba. A zirciek által felajánlott vándorkupa is azt a célt szolgálja, hogy a kezdeményezést folytatni kell.


Az első alkalommal megrendezett teremtorna eredményhirdetése


Egy barátságos mérkőzésre is sor került a vendéglátó település, Kökös csapatával

Kelemen Gábor
www.zirc.hu