Hozzájárultak városunk sportéletének a fejlődéséhez

Eredményes sporttevékenysége elismeréseként „Zirc Város Sportjáért” különdíjjal tüntette ki a város Szemmelveisz József sportaktívát és Tribel András testnevelőt.

Mindkét sportembernek lehettek emlékei a Városházán nyíló tárlat témáját képező „bányászidők” sportjából, hiszen évtizedek óta tevékenykednek városunk sportéletének fejlődéséért.
 
Szemmelveisz József tagja is volt kézilabdázóként a Zirc-Dudari Bányász Sportegyesületnek. A sportszeretete azonban jóval korábbra nyúlik vissza, valahol a bakonyi hegyekben kezdődött…


„A lelke mélyén ő a SPORT”

„Ő is, ahogy akkor majd minden gyerek Zircen, telente síelt. Komoly fizikai teljesítményt igényelt, ahogy a baráti társaságok először letaposták a líneát – mondhatni síléccel ratrakolták –, hogy utána az erdőben le tudjanak siklani egy-egy szakaszon. Persze utána vissza kellett jutni a léccel a lábon a hegyre. Ezt tekintették fizikai alapozásnak.” – hangzott el emlékidézésként a méltatásában.

1960-tól rendszeresen vett részt versenyeken, mind lesiklásban, mind sífutásban. 1982 és 1990 között a Megyei Sí Szövetség tagja volt. Aktív szerepet vállalt a Zircen megrendezett Téli Diákolimpia szervezésében és lebonyolításában. A téli szerelem mindig megmaradt. A Zirci Veterán Síklub tagja, amelynek létrehozását is ő kezdeményezte. Oktatói vénája a sípályán is előjön egy-egy jó tanács formájában, sokakat tanított meg a lécek használatára, meglátásait ma is örömmel fogadják. Nagy létszámú sí baráti kört tájékoztat a hóviszonyokról, az eplényi helyzetről.

A hómentes időszakokban más sportágak felé is kitekintett. Iskolás korában komoly kézilabda- és atlétikai élet volt Zircen. „Szemi” is (ekkor már ezen a néven ismerték a tanárok és a gyerekek) művelte mind a két sportágat. Főleg kislabda-dobásban, súlylökésben ért el érmes eredményeket.

A nyári nagy szerelem a tenisz. A megyei szövetség tagjaként 1979 és 1985 között versenyszerűen teniszezett. Jelenleg a Zirci Teniszklub tagja. Számos érdeklődő gyereket és felnőttet ismertetett meg a teniszezés szépségével. Aktívan részt vesz a pálya fenntartásában.
 
A hófödte hegyek és a vörös salakos játéktér után más vizekre evezünk, hiszen az úszásoktatás az, amivel Szemmelveisz József talán a legtöbbet adta a város ifjúságának. Úszásoktatói végzettségét a Tanuszoda indulásakor, 1999-ben szerezte meg. Mindenki „Szemi bácsija” az évek során generációkat, több ezer gyermeket és számos felnőttet tanított meg úszni.


Szemmelveisz József átveszi a kitüntetését dr. Benczik Ágnes Adrienn bizottsági elnöktől

A Zirci Tanuszoda szíve-lelke, mindenese, hiszen uszodagépész és uszodamesteri végzettséget is szerzett az „Uszka” indulásakor, annak működtetéséhez. Figyelme mindenre kiterjed, a hosszú évek tapasztalata segíti abban, hogy az öreg gépeknek már a morajából is észrevegye az apró hibákat, és szakszerű gyors beavatkozással fenntartsa a rendszer működőképességét. Nem csak az uszoda fenntartásában, hanem annak fennmaradásában is elévülhetetlen érdemei vannak.
 
A közreműködésével zajló tanuszodai táborokban, 2000 és 2010 között nyaranta több száz gyermek élvezhette a sport, a kirándulások, a játékos, mozgásra alapuló vetélkedők és természetesen az úszás és a vízi "viadalok" örömeit. Érmeit, kupáit és szép emlékeit máig őrzi. „Lelke mélyén ő a SPORT.”


Harminc év küldetés a sportban

A város által másik különdíjjal elismert sportaktíva Tribel András, aki 1985 óta dolgozik testnevelőként, 2000-től gyógytestnevelőként is a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. A kezdetektől fogva az iskolai sportélet meghatározó alakja. Vezetésével számos területi, megyei és több országos eredményt értek el tanítványai. Minden évben sokféle, a tanulók érdeklődését felkeltő és ahhoz igazodó, tanórán kívüli sportfoglalkozást szervez.

„A tehetséggondozásban az első, talán legfontosabb lépés a tehetséges tanulók kiválasztása, ami jó emberismeretet, és a választott sportág teljes ismeretét kívánja. Tribel Andrásnak rendkívül "jó szeme" van azoknak a tanulóknak a kiválasztásában, akiknek a sportban meglévő tehetségét érdemes lehet kibontakoztatni” – írják a kitüntetésre javaslatot tevők. Nem csak ebben, hanem a tehetséges tanulókkal való foglalkozásban is magas szintű munkát végez. Képes a gyerekekkel szembeni empátiára, a kellő odafigyelésre, és a velük való jó viszony kialakítására. Számára minden gyermek fontos, hiszen gyógytestnevelőként ugyanolyan odaadással foglalkozik azokkal is, akiknek nem a tehetségük kibontakozására, hanem a problémák korrigálására, leküzdésére van szükségük.

Küldetésének érzi a gyerekek egészséges életmódra és a testmozgás szeretetére való nevelését.Rendelkezik a munkájához nélkülözhetetlen ismeretekkel és képességekkel. A tehetséges tanulókból jó sportoló nevelése sok többletmunkával jár, amihez soha sem sajnálta az időt és az energiát.

Az általános iskola elmúlt 30 éves sporttevékenysége és sporteredményei összeforrtak a nevével. Nem volt olyan év, hogy legalább megyei szinten ne ért volna el valamilyen kiemelkedő eredményt tanítványaival. Munkásságával aktívan hozzájárult Zirc sportéletének fejlődéséhez.


Tribel András, miután átvette a kitüntetését Ottó Péter polgármestertől

Kelemen Gábor
www.zirc.hu