Tovább erősödött a "focis" iskolakapcsolat Erdéllyel

Határvonalon túlra pattanó labdák – 1. rész

Az októberi hosszú hétvégén átlépték a határt a labdasportágak zirci képviselői. Az általános iskolások Erdélybe kirándultak futballozni, a kézilabdás gyerekek pedig Szabadkára utaztak. Kétrészes riportsorozatunkban először az iskolai futballcsapat szerepléséről számolunk be.

A tavalyi évben egy új határon túli kapcsolat kapuit nyitotta meg Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola testnevelő tanára, és a lelkesedése azóta is határtalan. Pontosan egy évvel ezelőtt jártak Erdélyben egy futballtornán, majd a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium érkezett májusban Zircre. Most ismét meghívást kaptak a zirciek, s miután több támogatóra lelt, a testnevelő megszervezte az utat és összeállította csapatát az iskola hetedik osztályos tanulóiból. Kísérőként ezúttal is számíthatott Detre Miklós segítségére.   
 
Burján István először is köszönetét fejezi ki azoknak, akiknek köszönhetően ismét eljuthattak Erdélybe: a buszt és a sofőröket Zirc Városi Önkormányzat biztosította, és ajándéktárgyakat is juttatott városunk a gyerekeknek. Az egyik zirci bank vezetőjétől szintén kaptak ajándékot, a szülők pedig – akik az utazási költséget is viselték – a kökösi óvodának küldtek ajándékot.
 
A Sepsiszentgyörgytől tíz kilométerre található Kökösön aludták át az első erdélyi éjszakát. Megtekintették a település iskoláját, óvodáját, és a falut a szép sportlétesítményével. Ezt követően buszra szálltak, és a további szálláshelyre, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumba utaztak.


A zirciek és a Székely Mikó Kollégium képviselete Brassó főterén

A futballtornára a Berde Áron Szakközépiskolában került sor. A kupát megelőző napon egy nagypályás barátságos mérkőzést is játszottak Kökösön, ahol a messziről jött vendégek 2:1-re győztek. A kispályás foci már nem sikerült ennyire jól, a mieink kilenc csapatból a hatodik helyet szerezték meg. A sport mellett jutott idő kulturális programra is, így például ellátogattak Brassóba.
 
Fisli Botond sajnálja, hogy nem sikerült jól a futballtorna, ugyanakkor elmondja, nagyon sok élménnyel gazdagodtak az erdélyi úton. Ulrich Attila szerint jobb felkészüléssel előkelőbb helyezést is el lehetett volna érni. A falu, Kökös nagyon tetszett neki, és érdekesnek találta, hogy mennyi magyar emberrel találkoztak Erdélyben. – Kissé álmosan kezdtünk, de aztán a végére egész jól összeérett a csapat. Úgy érzem, hogy sokat tanultunk, fejlődtünk a torna által, és bízom benne, hogy amikor tavasszal majd visszalátogatnak hozzánk az erdélyiek, már egy sokkal jobb eredményt tudunk elérni – értékelte az eseményeket Klausz Máté. Az eredménytől függetlenül Kovács Áron remekül érezte magát, szívesen visszamenne újra Erdélybe. Végh Zsigmond kiemeli, hogy nagyon sokat fociztak a kint eltöltött idő előtt, a látnivalók közül pedig egy templomerőd maradt meg az emlékeiben.


A kökösi és a zirci gyerekek között egy barátságos mérkőzésre is sor került

A zirciek nagy reményekkel indultak útnak, hiszen korábban két második helyezésük is született az erdélyi kapcsolatokat ápoló futballtornán. Májusban, a Reguly Antal Általános Iskola tornatermében egy rendkívül izgalmas végkimenetelű finálét követően egy góllal maradtak alul a házigazdák az erdélyi gyerekekkel szemben. – Többet kell edzeni, többet kell együtt lenni, és hajtani, ahogy a székely gyerekek! – mondja Burján István testnevelő, aki már a további terveket szövögeti: tavasszal szeretnének egy olyan futballtornát rendezni Zircen, amelyre meghívnák Sepsiszentgyörgy mellett a magyar anyanyelvű testvértelepüléseink, Barót és Dercen iskoláit is. Reméli, hogy találni fog szponzorokat terve megvalósításához, és így kiszélesedik a „Barátság Kupa” résztvevőinek köre.

Fotók: Detre Miklós

Cikk: Kelemen Gábor
www.zirc.hu