Megidézték az épületek szellemét

Játékos formában emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola felső tagozata.

Slajchó Lujza főszervező elmondta, negyedik éve választják a megemlékezésnek ezt a formáját, minden évben más feladatokat kell a gyerekeknek megoldaniuk. Az idei programot olyan épületek köré szervezték, amelyek 1848. március 15-én valamilyen jelentőséggel bírtak. Minden helyszínnek megvolt a felelős pedagógusa, aki kitalálta az elvégzendő feladatokat. A program főszervezője örömét fejezi ki, hogy a Humán Munkaközösség kezdeményezésébe minden kolléga bekapcsolódott.


Nagyon szép faliújság fogadott minket az iskola aulájában...

Hét helyszín volt, az informatika teremben például a Magyar Királyi Helytartótanács székelt. Ötletes feladatok vártak a szívük fölött kokárdát viselő ifjúságra. A Nemzeti Múzeumban például az építő nevét kellett kitalálni egy szerencsekerék játékkal, ugyanitt a szoborcsoportot is megalkották, élővé tették. Táncsics Mihály börtönéből egy labirintuson keresztül lehetett kiszabadulni. A Pilvax kávéházban célzási feladat volt, hiszen az eredeti hagyomány szerint Vasvári Pál itt rántotta elő a tőrét, és az véletlenül belefúródott a falba. Arra persze vigyáztak a diákok, hogy egymást ne találják el. Egyetem is alakult az általános iskolában, itt tudósokhoz kapcsolódó feladatokat kellett megoldani. Slajchó Lujza megjegyzi, róluk kevesebbet hallottunk, háttérbe szorultak a forradalmi ifjak mögött. A Nemzeti Színházban verseket olvastak, korabeli színlapokból gyűjtöttek információkat.


Bepillantást nyerhettünk az „egyetemi életbe”, ahol a forradalmi eseményekben résztvevő tudósokkal ismerkedtek a diákok Slajchó Lujza vezetésével

A végén az összes felsős a tornaterembe vonult, ahol Petőfi Sándor „Csatadal” című költeményét adták elő. Minden évfolyamra jutott egy versszak, az utolsót pedig együtt szavalta mindenki.


Előre!” – harsogta az ifjúság, amely a tornateremben gyülekezett a helyszínek bejárását követően

www.zirc.hu
Kelemen Gábor

(képek)