Fórumosok az alsó tagozaton

Az 1998. április 29-én megalapított ZVIF, vagyis Zirci Városi Ifjúsági Fórum, a diákok és fiatalok érdekképviseleti szervezete rengeteg esemény megszervezésében segítséget nyújtott már, valamint többet maga rendezett, többek között a Zirci városi Diáknapot vagy a Gyermekkarácsonyt is.
A tagok szerencsére folyamatosan aktívak az új ötleteket illetően, és a szűk csoport időről-időre egyre nagyobbra gyarapszik.
A legújabb program gazdája szintén egy friss személy a csapatban. Hujber Kristóf elképzelése a következő volt: rendezzünk minden hónapban egyszer, egy pénteki napon játszódélutánt a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alsó tagozatos tanulói számára.
A felvetést mindenki örömmel fogadta, elismerte, és rögtön kilencen el is vállaltuk.
A közelmúltban a terv meg is valósult.
A szervezéshez és hosszas előkészüléshez hozzájárult többek között Simon Alexandra és jómagam is.
A felkészülés pontosságot és odafigyelést igényel minden alkalommal. Nem hibázhatunk, hiszen a gyerekek szórakoztatása a cél.
A foglalkozás délután kettőkor kezdődött az F épület termeiben. Mindenki a saját osztályában kacagtatta meg a kis lurkókat, az előzőleg megírt beosztások szerint, majd
fél négykor egy hatalmas, közös játékra invitáltuk a gyerkőcöket az első emeleti aulába.
Együtt - több, mint 130-an - táncot tanultunk, és óriási körjátékokban próbálhatták ki magukat a csemeték.
A kicsik rendkívül lelkesek, élénkek és mozgékonyak voltak. Nagyon élvezték az egész délutánt. A fórumosok örömére szolgált a pedagógusok szíves együttműködése is, akik roppantul toleránsak voltak, és boldogan segédkeztek nekünk.
Nekem volt már szerencsém külső emberként szemlélni a fórumosok minden munkáját, valamint képviselőként részt venni azokban.
Kívülállóként azt gondoltam, hogy minden, amit ezek a srácok tesznek, szerfelett hasznos dolgok. Ilyen például a rendezvények mellett az Ifjúsági (mostani néven Művelődési) Ház fejlesztésében, szépítésében 2004-től folyamatosan végzett önkéntes munka. Ezek ugyanis hihetetlen tempóban kovácsolják össze mind a játszó, mind az ötletelő fiatalokat.
Most,aktív résztvevőként végre sikerült bekukkantanom a kulisszák mögé, és megtudnom, hogy mindebbe mennyi energia és szeretet van fektetve. Ekkora odaadással és élvezettel még nem láttam soha senkit sem dolgozni, és ettől magam is merőben jobban éreztem magam.
A legfelemelőbb érzés pedig az, amikor látjuk a mosolyt mások arcán, akik azért vidámak, mert mi örömet okoztunk nekik.
Izgatottan várom - és azt hiszem, ezt mondhatom társaim nevében is, - a következő játszódélutánt, melyre minden bizonnyal a tanév minden hónapjában sor fog kerülni.

Wolf Viktória
III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola