Kép-újság, 131. szám 2014. 03. 14.

Népszokások jegyében

 

Nagyon sok néprajzi tárgyat, többek között ezt a húsvéti kereplőt is bemutatták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársai a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában megtartott Német Nemzetiségi Témanapon. Schleicher Vera múzeumi munkatárs elmondta, a képen látható tárgy a hetvenes évekből származik, Nagycsütörtökön harangszót követően a gyerekek ezzel járták a falut, és hatalmas zajt csaptak.

 

Iskolánk azzal a lehetőséggel élt, hogy a múzeum kihelyezett foglalkozásokat is tart. Az előadásokhoz használt tárgyakat egy hatalmas bőröndben szállítják a helyszínre.

A 2x45 perces rendhagyó órák témái a népszokások, jeles napok voltak a német kultúrkör irányából megközelítve, ennek megfelelően az általános iskola német nemzetiségi csoportjai vettek részt rajta. A diákok ügyesen kapcsolódtak be az előadásba, jól elkülönítették egymástól a nagyon régi és az újabb népszokásokat.

Sok új ismerettel gazdagodtak, megtudták például, hogy a népszokások nagy része kalendáriumhoz kötött, de vannak olyan népszokások is – így a keresztelő, a lakodalom és a temetés –, amelyek az élettel vannak összefüggésben.

 

Feladatot is kaptak, előbb egy kör alakú kalendáriumban kellett rendszerezniük a jeles napokat, majd a szavak német megfelelőjét is be kellett írniuk az ábrába. A már ismert idegen nyelvi kifejezéseket jól helyettesítették be, és a szókincsük is gazdagodott.

A program a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósult meg, amit ezúton is megköszön az iskola német nyelvi munkaközössége.

Kelemen Gábor
www.zirc.hu