Mai tündérmese a színpadon

A Veszprémi Petőfi Színházban léptek fel a zirci gyermekszínjátszók


Nagy sikert aratott a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „MA, mint Ti” színjátszó csoportja „Csőr-döngölő” című darabjával, amelyet a Petőfi Színház meghívására mutattak be.
 
Nyáriné Nagy Angéla, az iskola pedagógusa, a tizenkét éve működő zirci színjátszó csoport vezetője elmondta, Veszprém megyéből nyolc, Fejér megyéből egy csoport kapott lehetőséget, hogy produkcióját bemutathassa a Veszprémi Petőfi Színház „Bóbita táncol” című rendezvényén.
 
A zirci iskola előadása mai környezetre átültetett Weöres Sándor adaptáció volt. A forgatókönyvet Gecsei Judit és Nyári Zoltán, a Reguly Antal Szakképző Iskola tanárai írták a 21. század nyelvezetére és aktualitására tekintettel, kiegészítve a helyenként tapintható humorforgácsokkal is. Úgy gondolták, a maguk eszközeivel görbe tükröt tartanak a mai magyar társadalom felé, megmutatva mindazt, amit ők kifigurázásra érdemesnek tartanak.

 


Bepillantást nyerhetünk a próbába

 

A kisdiákok egy éven keresztül szorgalmasan próbáltak Nyáriné Nagy Angéla irányításával, aki színpadra állította a darabot. A csoport vezetője a kulisszatitkokba is beavatott minket, megtudtuk például, hogy a bemutató napján mennyire izgultak a gyerekek, tartottak a kőszínházi körülményektől. A játékukon azonban ez egyáltalán nem látszott meg, hiszen a közönség először az ő darabjukon nevetett többször is hangosan, majd vastapssal jutalmazta kitartásukat, lelkesedésüket.
 
Lássuk a tanítványok nevét, akik sikerre vitték a darabot: Dávid Boglárka, Dávid Andrea (ők ketten óvodások), Kauffmann Adél, Köncz Rebeka, Szücs Barbara (6.c), Szabó Boglárka (6.d), Bereczki Eszter, Béres Balázs, Fürge Márk, Hédl Patrik, Heim Márk, Murai Panna, Kovács Laura, Panyi Krisztián és Rónaszéki Andrea (7.c).
 
A darab újszerűségéről és „maiságáról” a színház képviselője is elismerően szólt, sőt később levélben is gratuláltak a zirci színjátszó csoport teljesítményéhez, ami további erőt és kedvet adhat számukra az újabb produkciók megvalósításához.

 


Jelenet a zirci színjátszó gyerekek műsorából

 


Együtt a Petőfi Színház színpadán a fellépők

 

Kelemen Gábor

www.zirc.hu