Amikor az igazgató sem magyarul beszél

Angol nyelvű szépkiejtési versenyt rendeztek a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában.

Aki fél három után pár perccel belépett a „B” épület 9-es termébe, azt is gondolhatta volna, hogy egy énekóra kellős közepébe csöppent. A feszültség oldásaként ugyanis a „Tavaszi szél vizet áraszt” című dalt énekelték a versenyző gyerekek, illetve a zsűritagok és a pedagógusok is a spontán alakult énekkar sorait erősítették hangjukkal.  
 
A dalos perceket követően a résztvevőket Tribel Enikő angol nyelvtanár köszöntötte. Külön köszöntette a kis negyedik osztályosokat, akik, mint elmondta, egyelőre gyakorlási célzattal vesznek részt a vetélkedőn, az ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztályosok számára azonban már komoly tétje van a versenynek, hiszen az első két-két helyezett továbbjut a megyei fordulóra.


Tribel Enikő angoltanár magyar nyelvű köszöntője

Ezt követően bemutatták a zsűrit. Bakos Viola egyetemistával már találkozhattak a gyerekek, hiszen a zirci iskolában tölti a tanítási gyakorlatát. Bujtás Barbara balatonfüredi magántanár szintén nem lehetett ismeretlen a többség előtt, személyében visszatérő zsűrizőről van szó. Az IATEFL Hungary (Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete) aktív tagja, számos nemzetközi projekt résztvevője. A harmadik zsűritag, Szalay Katalin a balatonfüredi Református Általános Iskola angoltanára.
 
A szerepek felcserélődtek egy kicsit, hiszen Tribel Enikő angol tanár magyarul köszöntötte a résztvevőket, Lingl Zoltán iskolaigazgató azonban idegen nyelven szólt az egybegyűltekhez. Szépen ejtette ki az angol szavakat a direktor, végül a diákoknak jó versenyzést, a zsűrinek pedig jó munkát kívánt, immár az anyanyelvén.


Lingl Zoltán iskolaigazgató angol nyelvű köszöntője

Az ének és a köszöntők után már tényleg nem maradt más hátra, mint előre, azaz kezdődhetett a vetélkedő. A versenyzőket Bereczki Eszter nyolcadik osztályos tanuló konferálta fel. Hangulatos produkciók tanúi lehettünk, melyek láthatóan a zsűri tetszését is elnyerték. Volt, aki szituációs előadással állt ki az osztályterem „színpadára” egy plüsskutyus asszisztálásával.  

A verseny eredményei: 4. osztályosok: 1. Maser Márk, 2. Németh Nikolett, 3. Kovács Noémi (mindhárman 4.c). 5-6. osztályosok: 1. Szabó Martin (5.c), 2. Moór Balázs (6.c), 3. Szabó Jázmin (5.c). 7-8. osztályosok: 1. Moór Bence (8.c), 2. Sáfrány Zorka (7.c), 3. Simányi Viktória (7.a).
 
A tanulókat Hegyi Mariann, Szeifert Gyöngyi és Tribel Enikő készítették fel. A versenyzőket és a zsűritagokat a szülői munkaközösség látta vendégül. A díjakat, értékes angol nyelvű könyveket az MM Publications Kiadó biztosította. 

Kelemen Gábor
www.zirc.hu